Vilken kista ska man välja?

Vilken kista ska man välja?


När en person avlider är det mycket som ska redas ut och tas hand om. Valet av kista är ett väldigt viktigt val som bör ske relativt skyndsamt. I vissa fall finns en uttalad önskan om hur kistan ska se ut, i vilket träslag den ska vara i samt vilken färg.


Det finns väldigt många olika varianter av kistor att välja bland och det är ett måste att ha en kista enligt svensk lag oavsett om jordfästningen sker via kremering eller inte. Det finns många olika träslag, prisklasser och val om hur kistan ska utformas.


Prisklasser på olika kistor


Kistan är en stor kostnad för dödsboet att betala. Vissa har redan bestämt sig för vilken kista de vill begravas i och lagt undan pengar för det. Andra låter det valet vara upp till sina anhöriga. Det finns kistor från cirka 2 000 kronor som är de allra enklaste.


Normalt brukar en kista kosta runt 5 000-8 000 kronor med de vanligaste valen som de anhöriga väljer. Träslaget är en del som avgör priset, men även inredningen inne i kistan påverkar priset mycket. Det billigaste kistorna är helt oinredda, medelpriskistan har lakan och bädd men ingen klädsel i locket.


Mönster, motiv och träslag på kistor


Alla kistor som ska jordfästas har krav att vara brännbara , miljöklassade samt vara stabila nog för att bäras. Det finns kistor som har trähandtag och andra som är dyrare med metallhandtag. De vanligaste träslagen är furu, ek eller bok. Valet brukar oftast börja med om kistan ska vara ljust eller mörkt trä.


De allra enklaste kistorna kan vara i obehandlad spånskiva och används oftast vid kremering. Många har även önskemål om personliga motiv på kistan, dessa handmålas på efter valet av kistan. De vanligaste motiven att måla på kistan är blommor som är slingrande i ändarna på kistan.


Specialbyggda kistor


Standardmåtten på kistorna är 200 centimeter i längd, 50 centimeter i bredd och 65 centimeter i höjd. Om den avlidna är längre än 195 centimeter behöver en XL kista beställas och detsamma gäller om den avlidna är kraftigt byggd. De flesta tillverkare har ett bra utbud av större kistor.


Det går även att beställa olika färger på kistorna. Om det finns någon favoritfärg hos den avlidna är det populärt att måla kistan i den färgen. En kista i massivt furu går att betsa , måla enligt önskemål och det går såklart att lägga till motiv på den med.


Olika typer av kistor


De flesta begravningsbyrårer erbjuder många olika kistor.

Detaljer på dessa kan vara urfräsningar i träet samt designade metallhandtag. Ett av de dyraste valen på kista är i lackat körsbärsträ som har vackra profiler, tvådelat sidenklätt lock och bädd i botten. Istället för handtag finns det massiva trästänger på sidorna.


I Sverige är en solid kista i ek ett populärt val för jordfästning med enkla trähandtag. Det finns även miljömärkta kistor som uppfyller Svanens miljökrav för möbler och använder mindre trä per kista än vad de icke miljöklassade gör. Det är en växande efterfrågan på mer miljövänliga kistor.


Kista vid kremering


Vid en kremering väljer de flesta en enkel kista i obehandlad spånskiva men det kan se rätt tråkigt ut vid en begravning. Det finns vackra bårtäcken som läggs ut över kistan , dessa bårtäcken kan lånas av kyrkan. Det är ett relativt enkelt sätt att få en enkel kista att se vackrare ut.


Eftersom det är en lag på att alla måste ha en kista gäller det även vid kremering. Detta av etiska skäl. Kistan eldas upp och därför är det inte många som väljer en dyrare kista eller en kista med mycket inredning.